lördag

Egentid är nödvändigt - ingen lyx

Oavsett vem som tar initiativet till en separation så kan livet ställas på sin spets. Gemensamma planer och förhoppningar baserade på tron om ett liv ihop som grusats kan få även den mest psykisk stabila att svaja i sin tilltro till omvärlden. Vänner blir mer försiktiga att höra sig, en del vet inte om de ska beklaga eller gratulera en ;-)

En separation precis som vilken annan livskritisk händelse kan orsaka en depression och det sista man behöver lägga på sin börda ovanpå allt som redan är jobbigt är att se världen genom gråa förtvivlade glasögon likt ett mentalt filter som depression innebär.

Ta chansen - Återupptäck dig själv

För personer som ser sig som mångsidiga och tillhör olika sociala nätverk kan en separation vara enklare att hantera då man har stöd i andra relationer och intressen. Men för den som bara haft sin respektive och en såg så blir en separationen ofta katastrofal då man katapulteras i expressfart till ensamhetens helvete och skaffar fler och fler anledningar till att trycka ner sig själv.

Men om du betraktar tiden som följer separationen som en slags upptäcktsfärd i "jaget" så kan ensamheten och rädslan brytas. Har du alltid velat bygga modellplan men inte haft tid? Eller fördjupa matlagningsintresset genom att delta i en kurs? Ta reda på vilka intressen du bär på och följ upp dem.

Löpning 

Löpningen tillåter mig att separera från sorgen på ett positivt sätt samtidigt som den hjälper mig att återupptäcka vem jag är. Löpningen bidrar till att göra en fysiskt trött så orken att grubbla och bläddra igenom hjärnans samlade "worst hits" avtar i styrka och intensitet. Löpningen för min del har öppnat dörren till nya sociala kontakter, genom tävlingar och träningar.

Träning lika effektivt som mediciner 

Forskare hävdar i kliniska studier att patienter som drabbas av depressioner svarar lika bra på enbart träning jämfört med mediciner, en del studier menar även att träning är mer effektivt då bekymmer med bi-effekter från mediciner inte är aktuellt samtidigt som träning har långt mer positiva konsekvenser för det långsiktiga välbefinnandet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar