tisdag

The Passion of Running



May your mind set you free 
May your heart lead you on
 May your mind let you be 
May your heart be strong 


Världsrekordet för det snabbaste genomförda maratonloppet är 2 timmar, 3 minuter och 59 sekunder (2:03:59). Vilket innebär en medeltid på 2:57 per kilometer. Rekordet är från Berlin maraton i september 2008 och sattes av Haile Gebrselassie. Världsrekordet för kvinnor - 2:15:25 - sattes av Paula Radcliffe från England under London maraton i april 2003.

Tiderna är fantastiska men utgör bara en liten del av vad det innebär att springa en längre distans. Vi har en tendens att hylla hastigheten i förhållande till distansen när vi löper, men det finns många andra resultat som passerar oförbimärkta som är lika värda att hyllas. Dessa resultat har inget att göra med hastighet men har allt att göra med vad som är möjligt utifrån vår egen kontext. 

Lång distans löpare måste alla färdas samma sträcka och försöker uppnå målen utifrån deras övertygelse, attityd, förmåga, mod och engagemang. Hundratusentals människor deltar i maraton och ultra lopp varje år och antalet anmälda ökar för varje lopp. Vi vill gärna tro att ett personligt bästa (PB)  är inom vårt räckhåll för varje lopp vi deltar i. De flesta löpare ställer dock inte upp i ett lopp med ambitionen att spräcka sitt PB, det finns många andra anledningar till att de återkommer till de längre distanserna. 

1977 skrev Jim Foxx boken, "The Complete Book of Running". Han beskrev i boken vilka egenskaper som är av särskild vikt vid löpning som vilja, förmågan att applicera ansträngning under extrem trötthet, och att acceptera smärta. Dessa kvalitéer strålar ut i en löpares övriga liv. Att lära sig betydelsen av att inte vinna i löpning är att lära sig betydelsen av att inte vinna i andra aspekter av livet. Vad vi lär oss av löpningen strålar ut i vårt vardagliga liv med resultatet att vardagliga misslyckanden hanteras och accepteras betydligt bättre.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar